NATURE&WILDLIFE

NATURE&WILDLIFE

Projekt pod nazivom Doživetja narave in opazovanja divjih živali/Doživljaji prirode i promatranje divljih životinja, akronim NATURE&WILDLIFE provodi se kao dio programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020.

Projekt će u prekograničnom području Dinarskog krša razviti turistički proizvod doživljaja prirode i divljih životinja, koji će uglavnom slijediti smjernice odgovornog ponašanja s prirodom, s posebnim naglaskom na smeđeg medvjeda u turizmu.  Područje Dinarskog krša je šumoviti masiv velikih razmjera s obje strane granice, koji je dio sjevernih Dinarida. To je jedno od rijetkih područja u Europi, gdje su očuvane sve tri vrste velikih zvijeri (medvjed, ris, vuk).

U tematskom prekograničnom turističkom proizvodu kombinirat ćemo iznimnu prirodnu i kulturnu baštinu na inovativan način, nadograditi ga s interpretacijom i novom infrastrukturom posjetitelja, čime se povećava atraktivnost odredišta za specifične ciljne skupine posjetitelja koji traže zelene proizvode.

Glavni zajednički cilj projekata je aktivno očuvanje zajedničke prirodne baštine projektnog područja kroz održivi turizam, kojeg ćemo poticati s poboljšanim statusom uključenih baštinskih područja, povećavanjem atraktivnosti sadržaja, poticanjem zelene ekonomije te podizanjem svijesti i znanja lokalnih malih i srednjih poduzeća i stanovništva. Glavni rezultati projekata biti će novi prekogranični zeleni proizvodi/programi, povećanje broja osoba sa pojačanim kapacitetima i potican posjet područjima i točkama prirodne baštine.

Posebno pažljivo pratimo projekt komunikacijom s javnošću pa će se svi rezultati detaljno prikazati, uključujući preporuke za stvaranje održivog proizvoda za promatranje divljih životinja, koji će se temeljiti na iskustvu iz projekta.


Vodeći partner:

  • RRA Zeleni kras, d.o.o.

Partneri iz Slovenije:

  • Občina Pivka
  • Javni zavod za kulturo, turizem in medgeneracijsko sodelovanje Snežnik
  • Jezerski hram – Zavod za ohranjanje naravne in kulturne dediščine Cerknica

Partneri iz Hrvatske:

  • Javna ustanova Nacionalni park Risnjak
  • Lokalna razvojna agencija PINS d.o.o.
  • Riječka razvojna agencija PORIN d.o.o.

Pridruženi partneri:

  • Woodland Ways Ltd i The World Owl Trust iz Velike Britanije
  • Zavod RS za varstvo narave
  • Zavod za gozdove Slovenije

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) u sklopu Programa suradnje INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska.

Vrijednost projekta: 982.694,29 €
Sufinanciranje iz ERDF-a: 835.290,12 € ili 85% prihvatljivih troškova
Trajanje projekta: 1.9.2018 – 28.2.2021. (30 mjeseci)

Kontakt osoba: Sandra Kljaić, voditelj projekta

E-mail: wildlife@np-risnjak.hr

Mob: +385 99 497 58 82

Aktivnosti vezane za projekt

EXPLORE THE WONDERNATURE

EXPLORE THE WONDERNATURE

RRA Zeleni kras u suradnji s partnerima organizira studijski posjet prekogranične destinacije EXPLORE THE WONDERNATURE koji će se održati 29. i 30.9.2020. Studijski posjet namijenjen je upoznavanju...

Pročitajte više
RRA Zeleni kras u suradnji s partnerima organizira studijski posjet prekogranične destinacije EXPLORE THE WONDERNATURE koji će se održati 29. i 30.9.2020.

Studijski posjet namijenjen je upoznavanju novog proizvoda prekograničnog turizma koji smo razvili u projektu prekogranične suradnje INTERREG V-A Slovenija- Hrvatska 2014.2020. NATURE&WILDLIFE.

Posjet je namijenjen turističkim vodičima, pružateljima usluga, projektnim partnerima i ostalim dionicima koji su na izravan ili neizravan način uključeni u dizajn i provedbu ovog proizvoda.

EXPLORE THE WONDERNATURE, održivi je proizvod doživljaja prirode i divljih životinja, a obuhvaća područje Gorskog kotara u Hrvatskoj i Zelenog krasa u Sloveniji. Program se sastoji od 16 jednodnevnih itinerera, a tijekom studijskog posjeta predstavit ćemo samo izbor najzanimljivijih točaka i iskustava s obje strane.

S obzirom na promijenjenu epidemiološku situaciju u obje zemlje u kojima je planiran posjet, studijski ćemo posjet, morati provesti u krnjem obliku. To znači da posjet neće biti prekograničan, iako je to osnovna svrha aktivnosti. Sudionici iz Slovenije moći će prisustvovati samo prvog dana posjeta, tj. 29.9. prema programu koji će se održati u Sloveniji. Program drugog dana, 30.9.2020.,održat će se u Hrvatskoj, u Gorskom kotaru samo s hrvatskim sudionicima.

Broj sudionika je ograničen te ovim putem molim sve zainteresirane da se prijave na wildlife@np-risnjak.hr
Molimo Vas da u prijavi navedete ime i prezime, adresu, broj telefona te e-mail adresu.
Prijave se primaju do 23. rujna 2020. ili do popune slobodnih mjesta.
Događaj će se provesti uzimajući u obzir sve potrebne mjere i preporuke mjerodavnih tijela Republike Hrvatske koje se primjenjuju u sprečavanju širenja zaraze virusom SARS-CoV-2. Budući se radi o događaju u kojem sudjeluje više od 10 ljudi, potrebno je imati popis sudionika, a uporaba maski obavezna je za sve sudionike u autobusu i u svim zatvorenim prostorima.

Za sva pitanja stojimo na raspolaganju (Sandra, 051/836-133).
content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Skip to content