Kupa

Jeste li znali?

Ptice

Ukupno je na području Nacionalnog parka Risnjaka i njegovoj užoj okolici do sada zabilježeno 114...

Ris

Ris je vjerojatno najrjeđa i najskrivenija zvijer koja obitava u Europi. Samo rijetki lovci ili...

Spomenik prirode: Izvor Kupe s užom okolinom

Nije li to dovoljan razlog da posjetite i ovaj lokalitet unutar Nacionalnog parka???

Područje je proglašeno zaštićenim 12. prosinca 1963. godine u površini od 10 ha. Izvor rijeke Kupe, jedna je od mnogih još uvijek neriješenih zagonetki krša, jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela. Na nadmorskoj visini od 321 m, vodena je masa oblikovala tirkizno jezero zeleno-plave boje koje će Vas očarati svojim izgledom.

Gornji tok rijeke Kupe je zbog bogatstva flore i faune prozvan Čudesnom dolinom leptira.

Posjet izvoru Kupe moguć je iz dva smjera unutar granica nacionalnog parka:

 

 1. Staza Razloge- izvor Kupe – Do sela Razloge koje se nalazi na obroncima iznad izvora Kupe, dolazi se cestom Crni Lug- Gerovo, sa koje nakon Malog Sela treba skrenuti desno na usku asfaltnu cestu, da bi se nakon 8 km došlo do Razloga. Ovdje se nalazi veliko parkiralište i info punkt, a staza do izvora počinje nešto dalje, odmah kraj centra za posjetitelje Goranske kuća znanja. Put se do izvora Kupe najprije blaže, a zatim strmo spušta, presijecajući pri dnu kanjon Krašićevicu. Kanjon je većinu godine prohodan, ali za velikih kiša i u proljeće zbog topljenja snijega nabuja te zbog velikih količina vode predstavlja prepreku pri posjetu izvoru Kupe, udaljenom svega 5 minuta.
 • Vrijeme trajanja: 35 min
 • Visina polazišta: 550 m
 • Visina odredišta: 321 m
 • Visinska razlika: -229
 • Ukupna duljina: 1820 m
 • Zahtjevnost staze: Srednje teška
 • Sezone: Proljeće, ljeto, jesen, zima

 

 1. Staza Hrvatsko – izvor Kupe (TRENUTNO ZATVORENA)- Hrvatsko je selo na granici sa Slovenijom, do kojeg se dolazi cestom iz smjera Delnica i Broda na Kupi, iz smjera Gerovo – Zamost te iz smjera Čabra. Staza počinje na lijevoj obali rijeke, na uređenoj lokaciji. Prvi dio staze do sela Kupari naziva se Ribička staza, koja cijelim putem prati tok rijeke i ima nekoliko odmorišta. Od Kupara dalje vodi cesta (makadam) prolazeći kroz dalje kroz zaseoke Kupari Srednji i Gornji. U Gornjim Kuparima nalazi se još jedan centar za posjetitelje – Rodna kuća rijeke Kupe. Staza dalje ide najprije ravno livadom na kraju koje prelazi kanjon Sušicu (također povremeno nabujalog). Dalje, do izvora nije moguće zbog prekida pješačke staze, odn. gubitka pješačkog mosta usljed bujične poplave.
 • Vrijeme trajanja: 1 h 20 min
 • Visina polazišta: 295 m
 • Visina odredišta: 321 m (nedostupno)
 • Visinska razlika: -26
 • Ukupna duljina: 4850 m
 • Zahtjevnost staze: Lagana
 • Sezone: Proljeće, ljeto, jesen, zima

Ukoliko dolazite iz pravca Hrvatskog prohodna je staza lijevom obalom Kupe do Gornjih Kupara (do “Rodne kuće rijeke Kupe” i do srušenog mosta ).

Staze koje je moguće koristiti naznačene su na karti:
crnom – staze vode do izvora Kupe
crvenom – staza vodi do Gornjih Kupara

 

Rodna kuća rijeke Kupe

Rodna kuća rijeke Kupe centar je za prihvat, educiranje i informiranje posjetitelja koji svojim imenom jasno kazuje kako je smješten u neposrednoj blizini izvora Kupe, koja tako postaje jedina hrvatska rijeka s „rodnom kućom“, a u svom prostoru interpretira bogatu bioraznolikost ove tekućice.

Centar za posjetitelje je privremeno ZATVOREN!

i u Razlogama:

Goranska kuća znanja

Goranska kuća znanja smještena je u staroj seoskoj školi, te čuva povijest i sjećanja sela Razloge i njegovih potomaka. Ovaj centar posjetiteljima pripovijeda priču o šindri, građevnom materijalu karakterističnom za Gorski kotar koji danas uglavnom izrađuju umirovljeni šumari; govori im o seoskoj arhitekturi tipičnog goranskog naselja; o rukotvorinama i pletarstvu; pašnjacima i pčelarstva. Centar govori i o tri životinje: skrovitom lovcu risu, najvećoj europskoj mački i simbolu NP Risnjak, simbolu divljine vuku, najvećem pripadniku porodice pasa, i golemom samotnjaku medvjedu, najvećoj kopnenoj zvijeri, a sve njih važno je upoznati kako bismo ih nastojali zaštititi.

Radno vrijeme je od 9,00 do 17,00 sati (ljetna sezona)

Skip to content