Risnjak

Jeste li znali?

Ptice

Ukupno je na području Nacionalnog parka Risnjaka i njegovoj užoj okolici do sada zabilježeno 114...

Ris

Ris je vjerojatno najrjeđa i najskrivenija zvijer koja obitava u Europi. Samo rijetki lovci ili...

Masiv Risnjaka bjelinom svojih stijena, dominantno se izdignuo nad zelenilom goranskih šuma. Prekrasni vidici koji se pružaju sa 1528 m nadmorske visine na Kvarnerski zaljev, Istru i Julijske Alpe u susjednu Sloveniju, ostat će u sjećanju svakog posjetitelja.

Predlažemo Vam nekoliko planinarskih staza kojima ćete doći do vrha Risnjaka:

9

Najbliži prilaz je iz pravca Gornjeg Jelenja (ulaz Vilje)gdje se djelomično asfaltiranom cestom dolazi do staze koja Vas vodi kroz lokalitet Medvjeđa vrata, preko Južnog malog Risnjaka s kojeg se pruža pogled na cjelokupni masiv Risnjaka

9

Drugi podjednako atraktivan prilaz je iz predjela Cajtige koji se nalazi svega nekoliko kilometara dalje od ulaza Vilje sa Gornjeg Jelenja. Iz oba smjera potrebno je oko sat vremena hoda.

9

Pristup iz smjera Crnog Luga nešto je zahtjevniji (oko 3 sata hoda). Mogu se koristiti 2 staze. Horvatova staza vodi Vas pored Vučje jame te dalje kroz predjele Bukovca i Smrekovca završavajući bočno ispod planinarskog doma.

9

Za povratak se može koristiti  staza preko Medvjeđih vrata i Markovog brloga koja završava stazom u Leski.

9

Na Veliki Risnjak moguće je doći još iz pravca Mrzle Vodice, Platka i Gerova.

Risnjak dom

Kao cjelodnevni program preporučamo odlazak na Risnjak iz pravca Gornjeg Jelenja a povratak jednom od staza u Crni Lug, na glavni ulaz u Park.

Podno samog vrha Velikog Risnjaka planinarski dom  na Schlosserovoj livadi pružiti će Vam zaklon u zimskim mjesecima u svom skloništu  , dok Vas preostali dio godine očekuju naši domaćini s mirisnom kuhinjom i ugodnim smještajem.

Planinarski dom

Šumarska lugarnica na Smrekovcu, podno vrha Risnjaka, bila je prvi objekat u funkciji prihvata i smještaja posjetitelja masiva Risnjaka. Podignuta je od strane vlastelina Turn – Taxis za njihove potrebe, ali je uz njihovu dobru volju poslužila i ostalim posjetiteljima.

Ideja o izgradnji Planinarskog doma na Risnjaku potiče još od 1914.godine, kada je podružnica HPD-a sa Sušaka izradila nacrte novog doma. S realizacijom ove ideje trebalo je sačekati ipak “bolja” vremena.

U jesen 1931.god., nakon sveobuhvatnih priprema, započela je izgradnja. U srpnju 1932. god. Planinarski dom je bio pod krovom, a do sredine rujna iste godine izvršeno je unutarnje uređenje.

Planinarski dom “Dr. Josip Schlosser Klekovski” otvoren je društvenom svečanošću 18. rujna 1932.god. Od otvorenja pa do današnjih dana na Planinarskom domu izvršeno je čitav niz obnova. Zadnja veća obnova dovršena je 1988. god. kada Dom poprima današnji izgled.

Planinarskim domom “Dr. Josip Schlosser Klekovski” upravljale su planinarske organizacije sve do 1991. god. kada prelazi pod upravu Nacionalnog parka “Risnjak”, pod kojom se nalazi i danas.

Skip to content