Listopad 12, 2020
Studijski obilazak destinacije Zeleni Kras & Gorski kotar

Tijekom studijskog posjeta hrvatskog dijela prekogranične destinacije Zeleni kras & Gorski kotar 30.9.2020. predstavili smo novi turistički proizvod EXPLORE THE WONDERNATURE nastao u suradnji hrvatskih i slovenskih partnera Interreg projekta Nature&Wildlife. Posjetu se pridružilo tridesetak ljudi, predstavnika projektnih partnera, turistički vodiči, pružatelji usluga te drugi dionici koji su pripomogli njegovom stvaranju.  

Posjetili smo neke od atraktivnih lokacija Gorskog kotara kao što su Brod na Kupi, kanjon Kamačnik, špilju Lokvarku, Lokvarsko jezero te Nacionalni park Risnjak. Te će lokacije kao i Zeleni vir, Brod Moravice, Čabarski kraj… biti sastavni dio osmodnevnog itinerera sa hrvatske strane.

EXPLORE THE WONDERNATURE, jedinstven je doživljaj prirode i divljih životinja koji spaja Zeleni kras i Gorski kotar kroz fantastične kombinacije tajnovitog podzemlja i magičnih šuma punih života.Nigdje na svijetu to čudo prirode nije tako blizu velikim urbanim europskim centrima, tako blizu, a ujedno tako divlje i autentično.

Prostor je to koji se može pohvaliti visokom bioraznolikošću i mnogim područjima ekološke mreže Natura 2000. Jedno je od rijetkih područja u Europi gdje su očuvane sve tri vrste velikih zvijeri-medvjed, vuk i ris.

Riječ je o područjima osjetljivih staništa i krhkih ekosustava, pa upravljanje njima u turističke svrhe zahtijeva posebnu pozornost, što je bilo osnovno vodstvo u dizajnu proizvoda koji je tematski orijentiran na iskustvo prirode i divljine.

EXPLORE THE WONDERNATURE program osmišljen je kako bi posjetitelju omogućio ne samo da vidi ta čuda prirode, već i da ih istinski upozna, doživi na način koji razumije, poštuje i divi im se. Vodiči u tome igraju ključnu ulogu, tumačeći prirodu i život ljudi posjetiteljima sa svojim znanjem, iskustvom i razumijevanjem ovog krajolika.

Uz vodiča koji grupu neprestano vodi, prati i priprema za iskustva, posjetitelji se na pojedinim mjestima posjeta susreću i sa specijalnim vodičima (kustos, speleolog, lovac, ornitolog, ribar, šumar, botaničar, lokalni pripovjedač … ), koji kao iskusni znalci u određenom području na pravi način s posjetiteljima dijele svoja znanja i iskustva te ih podučavaju nečem novom.

Brojna autentična iskustva (učenje o formiranju krškog krajolika u Muzeju krša, šetnja s lovcem do promatračnice i promatranje medvjeda ili prepoznavanje tragova velikih zvijeri, planinarenje rubom bukove šume UNESCO-a na Snežniku, planinarenje Risnjakom odakle se pruža pogled na Jadransko more, četverosatni posjet podzemnim jezerima u Križnoj jami, tradicionalna vožnja Cerkniškim jezerom ili rafting na rijeci Kupi, izrada drvenih klizaljki, ribolov s ribičem na Lokvarskom jezeru, slušanje priča o risovima u Nacionalnom parku Risnjak, druženje s ornitologom u promatračnici za ptice u Notranjskom parku, slušanje priča o formiranju jezera, snježnih dvoraca, spavanje u promatračnici i drugo) sažeti su u 16 jednodnevnih itinerera. Svaki dan ima svoju vodeću temu (dan karstologije, dan znanja o velikim zvijerima, dan zvučnosti u prirodi..). Programi su dizajnirani modularno, što znači da svaki dan djeluje kao sveobuhvatno iskustvo o odabranoj temi. Stoga se pojedinačni jednodnevni programi mogu sastaviti različito, od jednodnevnih do višednevnih putovanja.

Programi turističkog proizvoda EXPLORE THE WONDERNATURE najprikladniji su za grupe od dvije do osam osoba i namijenjeni su istinskim ljubiteljima prirode, koji žele doživjeti prirodu i lokalne običaje na autentičan način.

 

Proizvod će biti detaljno predstavljen na www.wondernature.eu. Novi promotivni video i slika brošure o proizvodu, koji su već stvoreni, pomoći će u prepoznavanju ovog proizvoda.

Kroz upitnik namijenjen sudionicima studijskog posjeta s obje strane granice, dobit ćemo povratne informacije o tome kako proizvod zapravo djeluje na terenu, što će nam pomoći da ga nadogradimo i poboljšamo svoje usluge.

Slovenski dio studijskog putovanja održao se 29. rujna 2020.

Skip to content