Ožujak 7, 2022
Održana prva javna tribina o projektu EPPR

 

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA  provodi projekt „Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju zaštićenim područjima“

 

Prva javna tribina o projektu EPPR održana je za područje NP Risnjak i SR Samarske i Bijele stijene. Okupljenima je predstavljen projekt, njegovi ciljevi i utjecaj na suživot čovjeka i prirode na zaštićenim područjima.

 

Crni Lug, 4. ožujka 2022. – Održavanjem javne tribine u NP Risnjak, Državna geodetska uprava je izvršila obvezu u okviru projekta Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju zaštićenim područjima. Projekt skraćenog naziva EPPR obuhvaća 8 nacionalnih parkova i 10 parkova prirode unutar kojih su i 2 stroga rezervata. Za većinu zaštićenih područja se ne zna točno koje katastarske čestice se nalaze unutar njihovih granica i one ne postoje u katastarskim planovima. Zbog neutvrđenih vanjskih granica zaštićenih područja tijela koja njima upravljaju često nailaze na poteškoće tijekom sprečavanja radnji koje su u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti prirode. EPPR će stvoriti preduvjete za evidentiranje i provedbu prava prvokupa u službenim registrima u svim zaštićenim područjima koja su i dio ekološke mreže Natura 2000 iz kategorije NP.
Ujedno će doprinijeti i jačanju svijesti javnosti omogućavanjem uvida u ažurne, točne i transparentne informacije o statusima i pravima u zaštićenim područjima.

 

Prva javna tribina, od predviđenih 18, održana je za područje NP Risnjak.

 

Državna geodetska uprava je nositelj projekta koji nosi naziv Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju zaštićenim područjima (skraćeno EPPR). Na projektu od samog početka sudjeluje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, te javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima. EPPR će utvrditi jasne granice pojedinih područja, omogućiti jednostavnije upravljanje i informirano gospodarenje imovinom za sve uključene sudionike. Državna geodetska uprava na projektu EPPR-a radi s velikim entuzijazmom, kao i na brojnim drugim projektima kojima je cilj digitalizacija i jednostavniji pristup podacima iz područja katastra i geodetske dokumentacije“, izjavio je viši savjetnik – specijalist glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave, Marinko Bosiljevac.

 

Projekt EPPR-a neće ograničavati prava vlasnika na zaštićenim područjima. Sve zakonske odredbe već se primjenjuju prema Zakonu o zaštiti prirode.

 

Ono po čemu je Hrvatska nadaleko poznata je naše prirodno blago, jedinstvena ljepota prirode i bioraznolikost koji se rijetko viđaju na tako malom prostoru. Prijenos vanjskih granica zaštićenih područja omogućit će još učinkovitiju zaštitu tih prostora jer je riječ o posebno vrijednom području koje je nužno očuvati i za generacije koje dolaze. Upravljanje imovinom i gospodarske aktivnosti već su određene Zakonom o zaštiti prirode, samo će sada biti jasno na koje katastarske čestice se odnose“, izjavio je voditelj Službe u Upravi za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva, Danijel Springer.

 

Javna tribina u NP Risnjak, u čijem sastavu je odnedavno SR Samarske i Bijele stijene,  je ujedno i početak javnog uvida u podatke koji će trajati mjesec dana, odnosno do 3. travnja. Svi zainteresirani u tom periodu mogu provjeriti je li njihova čestica unutar granica zaštićenog područja.

 

Kada je riječ o vlasnicima katastarskih čestice i njihovim pravima i obvezama unutar zaštićenih područja treba naglasiti pravne elemente koji mogu biti od velike koristi svima koji posjeduju nekretnine na tom području. Pravo prvokupa, izvlaštenje, pravo na naknadu štete te obavljanje gospodarske djelatnosti su detaljno pojašnjeni na javnoj tribini, a dostupni su i na mrežnim stranicama projekta eppr.dgu.hr“, izjavio je voditelj projekta EPPR-a, Mladen Pandža.

 

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u iznosu 31.173.724,75 kn, a ukupna vrijednost projekta je 36.674.970,00 kn. Projekt EPPR je započeo 1. veljače 2019., a rok za završetak je 31. prosinca 2022.

 

Više informacija na sljedećima stranicama:

eppr.dgu.hr

https://katastar.hr/

https://geoportal.dgu.hr/

https://bioportal.hr/

https://geoportal.nipp.hr/

Kalendar objava

Prosinac 2022
P U S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kalendar objava

Prosinac 2022
P U S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Skip to content